Een MDR-certificering wordt dus verplicht voor sommige medische (software)producten. Maar er blijven nog wat vragen over. Zoals: wanneer is iets een medisch hulpmiddel? Wie is er verantwoordelijk; de zorgorganisatie of de fabrikant/software-ontwikkelaar? En waar moet precies aan worden voldaan?
Om te bepalen aan welke regels je moet voldoen, moet je eerst weten of er bij jouw product of dienst daadwerkelijk sprake is van een medisch hulpmiddel (of in veel gebruikt jargon: medical device). In de richtlijn 93/42/EEG, dit is de Europees geldende richtlijn voor medische hulpmiddelen, staat beschreven dat instrumenten, toestellen, apparaten en software worden beschouwd als medische hulpmiddelen als ze gebruikt wordt voor de volgende doeleinden:
- diagnose, preventie, bewaking, behandeling of verlichting van ziekten;
- diagnose, bewaking, behandeling, verlichting of compensatie van verwondingen of een handicap;
- onderzoek naar of vervanging of wijziging van de anatomie of van een fysiologisch proces;
- beheersing van de bevruchting, waarbij de belangrijkste beoogde werking in of aan het menselijk lichaam niet met farmacologische of immunologische middelen of door metabolisme wordt bereikt, maar wel door dergelijke middelen kan worden ondersteund.
Bezit je al een bestaand medisch hulpmiddel? Ook dan is het opletten. Want met ingang van de MDR in de EU kan je product ineens gezien worden als medisch hulpmiddel, terwijl dit voorheen niet zo was. En niet alleen de definitie van een medisch hulpmiddel is uitgebreid, ook de classificatie van risico’s verandert. Dit kan dus betekenen dat er voor jouw product ineens andere eisen gaan gelden. Misschien gaat je product een risicoklasse omhoog.