Ga direct naar inhoud

13 februari 2020

Internet of Medical Things innoveert de zorg

Apparaten aan het internet en aan elkaar verbinden, data verzamelen en (voorspellend) inzetten is interessant, zeker ook voor de medische wereld. Internet of medical things (IoMT) noemen we het dan. Dit is op zich niets nieuws meer, er zijn tenslotte al miljoenen medische apparaten die met elkaar in verbinding staan en gegevens van patiënten registreren. Maar het gaat er nu vooral om hoe die gegevens benut en ingezet kunnen worden om zorg te verbeteren. Daarin zien we steeds meer kansen. Ik licht er graag een aantal toe in dit artikel. Hoe profiteer je in de zorg van Internet of Things (IoT)?

Internet of medical things (IoMT) voorbeelden

Dat steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet levert voordelen op. Gebruik en processen bijvoorbeeld, zijn hierdoor veel beter inzichtelijk te maken. De grote hoeveelheid data die verzameld wordt door de toepassing van IoMT is goed te benutten voor voorspellingen, doordat in de datastromen patronen en trends ontdekt kunnen worden.

Wat zijn nou kansrijke voorbeelden van Internet of Things toepassingen in de zorg? Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet, ter inspiratie. Lees je liever eerst wat meer informatie over Internet of Things (IoT)? Eerder schreef ik een algemener blogartikel over Internet of Things, waarin ik meer toelicht over de techniek, trends, koppelingen en privacy.

(Realtime) monitoring op afstand

De verbinding van draadloze medische en mobiele apparaten stelt medisch specialisten in staat om ook op afstand patiënten in de gaten te houden en in te grijpen als dit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het meten van bloedwaardes, bloedsuikerwaardes, het hartritme en cholesterol. Met speciale pleisters, medische apparaten met sensoren en wearables zoals smartwatches wordt het mogelijk dat artsen en ziekenhuizen realtime worden geïnformeerd over allerlei parameters van patiënten.

Ook familie kan op deze manier direct geïnformeerd worden over afwijkende waardes. We zien dit al in de praktijk bij diabetespatiënten en hartpatiënten. In het Diakonessenhuis in Utrecht werd voor het eerst in Nederland een hartmonitor in een patiënte geïmplementeerd die in direct contact staat met een smartphone app. Zo wordt het hart op afstand gemonitord en geprobeerd de oorzaak van hartklachten te achterhalen.

Ook in de ouderenzorg zijn er veel mooie toepassingen denkbaar. Ouderen zijn steeds meer tijd alleen. Als er iets aan de hand is, wordt dit soms na uren pas ontdekt. Met wearables is het mogelijk om op afstand activiteiten en waardes van ouderen te meten, bijvoorbeeld dat iemand valt of onwel geworden is. Of dat een cliënt zich buiten een bepaald gebied beweegt (denk aan dementerende ouderen die verdwalen). Door signalen en meldingen is directe hulp mogelijk, een geruststellende oplossing die de gevolgen van ‘minder handen aan het bed’ reduceert en zelfs de overlevingskans van ouderen vergroot. Sensoren thuis, voor bijvoorbeeld het detecteren van rook, maken eveneens monitoring op afstand mogelijk. In een eerder artikel lichtte ik al wat voorbeelden over sensoren en wearables toe.

Naast sneller kunnen reageren op afwijkingen, heeft monitoring op afstand nog een voordeel: patronen en verbanden kunnen sneller ontdekt worden. Een reactie op bepaald voedsel bijvoorbeeld, als we het hebben over het monitoren van de glucosespiegel bij diabetespatiënten. Ook vermindert het aantal ziekenhuisopnames en de duur van de opnames door deze externe monitoring. Patiënten kunnen eerder naar huis of juist langer thuis wonen en hebben meer controle over hun eigen gezondheid. Dit is prettig voor de patiënt en verlaagt de druk op zorgverleners.

Meer zelfcontrole en preventie door patient empowerment

De zichtbaarheid op onze gezondheid neemt toe nu we als mensen steeds meer gebruik maken van health-apps op smartphones en wearables. Met slimme sensoren houden we steeds meer in de gaten hoe het gaat met onze hartslag, bloeddruk, calorieverbruik, inspanning en stress level. Natuurlijk is het inmiddels goed denkbaar om het bijhouden van deze waardes ook medisch in te zetten. Het registreren en inzichtelijk maken is de eerste stap. Straks is het de normaalste zaak om een waarschuwing te ontvangen als er iets aan de hand is. Maar ook als er niks aan de hand is, is dit dus inzichtelijk. Overbodige afspraken kunnen zo dus voorkomen worden. Bovendien ontstaat er ook meer grip op vroegtijdige signalering of preventie van klachten, door inzicht in gezondheidsdata. Volop kansen dus.

Ook bij bestaande patiënten vormt het bijhouden en anticiperen op eigen gezondheidsdata een belangrijke trend, die al bekend is onder de noemer ‘patient empowerment’. Dit houdt in dat patiënten meer de eigen regie pakken over het nastreven van hun gezondheid, doordat ze over meer informatie beschikken. In dit artikel lees je meer over patient empowerment.

Efficiëntere zorgprocessen in het ziekenhuis

Door het inzetten van IoMT worden zorgprocessen sneller en makkelijker. Denk aan verpleegkundig personeel aan het bed dat via smartphones of tablets direct toegang heeft tot uitslagen of röntgenfoto's. Of via smart devices kan opzoeken welke medicatie een patiënt krijgt. Zelfs infusen zouden met IoMT op afstand bediend kunnen worden. Geen eindeloze rondes en papieren en mappen meer, maar alles inzichtelijk via elektronische dossiers. Ook sensoren in of op ziekenhuisbedden zijn erg nuttig. Om de temperatuur van een patiënt te meten bijvoorbeeld. In een eerder artikel schreef ik ook al eens over slimme wc’s die uit urine waardes meten. Deze zouden ook in het ziekenhuis data kunnen registreren over patiënten. Het levert allemaal waardevolle tijdsbesparing op.

Verbeteren en controleerbaar maken apparatuur en voorraad

Internet of Medical Things biedt meer controle op apparatuur en voorraad. Dure apparaten en verpleegmiddelen in het ziekenhuis zijn met IoMT veel beter in de gaten te houden. Want de meeste apparaten zijn tegenwoordig uitgerust met bluetooth, sensoren of wifi. Daarmee wordt het mogelijk voor zorgprofessionals om contact te maken met apparaten, informatie over locatie of voorraad is zo dus makkelijk op te vragen. Dit bespaart tijd en de bevoorrading kan efficiënter worden bijgehouden.

Met sensoren in apparatuur kan naast locatie bovendien ook het functioneren gemonitord worden. Als apparatuur dat niet goed werkt een signaal doorgeeft aan monteurs, kunnen ze direct de benodigde onderhoud of reparatie krijgen. Behandelingen worden dan niet langer meer verstoord door gebrekkig functioneren van apparatuur.

Optimaliseren bezoekerservaring van ziekenhuispatiënten en bezoekers

Aan de beleving en het verbeteren van de ervaring van zowel patiënten als bezoekers in een ziekenhuis of zorginstelling, kan IoMT eveneens waarde toevoegen. Zo helpt de technologie zowel de patiënten als bezoekers om makkelijker door een ziekenhuis of instelling te navigeren. Of biedt het hen de juiste informatie tijdens hun bezoek of verblijf. Denk aan de actuele wachttijden of een melding voor familie wanneer iemand de operatiekamer heeft verlaten.

Is medical IoT dé oplossing voor zorginnovatie?

Nieuwe technologie is voor de zorg interessant als het in staat is bij te dragen aan de noodzakelijke verbeteringen: het optimaliseren van patiëntervaring, het verlagen van de werkdruk voor zorgverleners en het verminderen van de kosten. Met Internet of Medical Things wordt tijd bespaard, kosten bespaard, fouten verminderd en efficiënter gewerkt. Een prioriteit op de agenda van zorgorganisaties zou je denken. Maar samen met de potentie, komt ook complexiteit om de hoek kijken. Internet of Medical things vraagt om de juiste kennis en om verantwoordelijkheid. Want data verzamelen, betekent uiteraard ook risico’s. Beveiliging en waarborging van privacy zijn belangrijke voorwaarden die veel aandacht nodig hebben. Wil je hier meer over weten of heb je een andere vraag met betrekking tot Internet of (medical) things? Neem gerust contact met me op!

Innovatie binnen je zorgorganisatie versnellen?

Ik ga hier graag over in gesprek met jou, hoe we dit kunnen toepassen binnen jouw zorgorganisatie.


  • Samen met jou ontwikkelen we de beste mobiele apps. Al meer dan 16 jaar creëren we innovatieve apps voor smartphones, wearables, auto's. En daar worden wij blij van. Benieuwd naar ons werk?
  • Bekijk onze cases
  • Dutch Digital Agencies
  • Kom langs op ons HQ voor een kop koffie.
  • Reduitlaan 29, 4814DC Breda
  • (076) 204 3212
    info@unlockagency.nl
  • Onze locaties
  • Breda (HQ) Reduitlaan 29, 4814 DC
    Eindhoven - Torenallee 3, 5617 BA
    Rotterdam - Hofplein 19, 3032 AC
Locatie