Ga direct naar inhoud

08 september 2022

Handpicked World of Wonder Metaverse

Ga jij met ons mee naar de Handpicked World of Wonder Metaverse? Voor velen is de Metaverse nog een onbekend en vaag begrip. Want wat is nou de Metaverse? Vrijwel niemand, ook ik niet, kan je daar een eenduidig antwoord op geven. Hoewel het door velen wordt omschreven als een digitale wereld waarbij je als avatar een wereld of kamer binnenkomt, staat wat het precies inhoudt niet vast. Daarom ben ik tijdens mijn afstudeerstage op onderzoek uitgegaan. In dit artikel vertel ik je over mijn bevindingen. Ik leg - met de kennis van nu - uit wat de Metaverse is. Ook neem ik je mee in hoe ik een interactieve mobiele applicatie heb gecreëerd die een introductie geeft over de World of Wonder Metaverse van Handpicked agencies en geef ik inzicht in het gebruik van Flutter Web, een open source UI-framework.
Alt tekst

Wat is de Metaverse?

Het klinkt als een nieuw idee, iets wat we nog niet zo lang horen. Toch bestaan er al jarenlang boeken en films waarin een vorm van de Metaverse voorkomt. Zoals de film Ready Player One uit 2018 en de filmserie The Matrix uit 1999 (!). Maar ook in games en applicaties, denk aan Fortnite, Decentraland, Mozilla Hubs, VRChat en Horizon Worlds worden onderdelen uit de Metaverse toegepast. Een digitale wereld dus, waarin je een avatar bent - als het ware een digitale versie van jezelf. Het is de bedoeling dat je als gebruiker het gevoel krijgt van individuele aanwezigheid en ruimtelijk bewustzijn wanneer je de Metaverse instapt. Dit doet je natuurlijk denken aan het gebruik van technologie zoals Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) om de Metaverse werkelijkheid te maken. Maar niets is minder waar. De Metaverse kan je namelijk ook betreden via je smartphone- of computerbeeldscherm. De mogelijkheden binnen de Metaverse zijn on-ein-dig… Boldly XR - één van de bureau’s binnen Handpicked agencies - heeft zelfs een experiment gedaan voor een organisatie: thuiswerken in de Metaverse. Stel je voor dat de meetings niet meer binnen Teams of Google Meet worden gehouden maar in een digitale wereld. Met de board members van een grote multinational ging Boldly XR het experiment aan. De deelnemers kregen een VR-headset en de meeting vond plaats binnen een digitale wereld. Het resultaat was bijzonder. Sociale elementen zoals even luisteren naar elkaar, gedag zwaaien en zelfs high fives geven kwamen terug. De fysieke interacties die je mist wanneer een meeting via Teams of Google Meet loopt.

Handpicked in de Metaverse

Dat maakt ons bij Handpicked, als voorloper in de digitale wereld, zeer nieuwsgierig naar de toekomst van de Metaverse. We zien dat steeds meer bedrijven zich verdiepen in de Metaverse, investeren of software ontwikkelen voor/in de Metaverse. Het is nog onbekend welk platform hier dominant in gaat zijn, maar ik ben zeer benieuwd naar de toekomst van de Metaverse. Daarom ging ik er zelf mee aan de slag, want misschien is dit in de toekomst wel de nieuwe versie van het internet. Hoe tof om dit in een afstudeerproject te doen bij Unlock en Handpicked, organisaties waar ze zich graag verdiepen in de nieuwste trends om te ontdekken wat dit met de wereld gaat doen.

Van idee tot voorproefje in de Metaverse

Hoe kunnen we de Metaverse behapbaar, begrijpelijk en - soort van - tastbaar maken voor mensen? Ze laten proeven van een toekomstige digitale wereld? Door de Metaverse juist op een laagdrempelige manier náár gebruikers toe te brengen in plaats van de gebruikers naar het onbekende te laten gaan. Onze (potentiële) klanten een introductie te geven aan de Metaverse op een zo vette, toffe en unieke manier als maar mogelijk is. Want verrassen en verwonderen, nieuwsgierig te maken voor wat komt, dat is wat we bij Handpicked het liefste doen. Hoe ik dit heb aangepakt? Door een app in Flutter te ontwikkelen met elementen uit de Metaverse! Waarom Flutter? Niet alleen omdat mijn collega Thomas zo’n grote fan is, maar ook om te onderzoeken hoe ver Flutter Web is. Sinds kort is het namelijk mogelijk om naast iOS en Android apps, ook desktop apps (Windows, Mac) en webapps (PWA’s). Is het écht mogelijk om zoveel verschillende versies te maken met één codebase?! Wil je meer weten over Flutter? Lees dan het artikel van Thomas!

Elementen Metaverse in één app

In de Metaverse kan je echt vanalles doen. Van winkelen tot films kijken tot bergbeklimmen tot spelletjes spelen. Uiteindelijk zullen er diverse werelden ontstaan en daar wordt onze World of Wonder Metaverse één van. Het begin is de World of Wonder-app. De app heeft als doel om (potentiële) Handpicked klanten op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Metaverse. Daarnaast vooral om ze te prikkelen en een toffe beleving te geven wanneer ze ons kantoorpand bezoeken. Ik vertel je hoe. In de app zijn diverse elementen uit de Metaverse verwerkt. Check ze hieronder.

Metaverse elementen

1. Avatar creator In de app creëren gebruikers hun eigen avatar en maken ze deze helemaal eigen, door bijvoorbeeld de avatar looks en kleding naar keuze te geven. 2. Totem search Elk label in ons kantoorpand heeft een eigen ‘totem’. Gebruikers van de app kunnen door het pand heen op zoek naar de totems. Totem gevonden? Dan scannen gebruikers de totems om beloningen te verdienen. Die beloningen bestaan uit allerlei leuke elementen voor je avatar, zoals een bosje bloemen wanneer je de totem van Fingerspitz scant of konijnenoren bij de totem van Unlock. Hoe gaaf! 3. Praktische functies Geen Metaverse element, maar wel zo handig: de app heeft niet alleen toffe functies om de Metaverse te ontdekken, maar ook praktische functies zoals een overzicht van alle evenementen die binnen Handpicked worden georganiseerd, informatie over de diverse labels en belangrijke nieuwsberichten.

Resultaat stage project

Benieuwd naar het resultaat van mijn stageproject? Neem contact met mij op! En wie weet is er over een tijdje een geüpdatete versie van de app, met nog meer Metaverse elementen, maar ook mogelijkheden om aan te melden voor een evenement, realtime informatie en video’s!

Hoe zit het met Flutter Web?

Hierboven benoemde ik al even dat ik tijdens mijn project niet alleen mensen een voorproefje heb gegeven van de Metaverse, maar ook onderzocht heb hoe ver Flutter Web is. In hoeverre kunnen we met de ontwikkelingstechniek van Flutter met één codebase niet alleen mobile apps creëren, maar ook Webapps? Een super toffe ontwikkeling, want webapps creëren in Flutter gaat verrassend goed! Hoewel ik voor het eerst een Webapp in Flutter heb gemaakt, blijkt het naar mijn mening bijna hetzelfde te zijn. Het is voor deze World of Wonder Metaverse app goed mogelijk om via één codebase de app te transformeren tot webapp. Een aantal dingen werken anders. Zo bleek uit mijn onderzoek dat bijvoorbeeld het gebruik van de camera anders werkt bij een webapp dan bij een mobile app. Daarnaast is het lastig om via een webapp iets op te slaan op het apparaat dat gebruikt wordt om de app te draaien, omdat daar cookies voor vereist zijn. Dit soort functionaliteiten zullen dus handmatig ontwikkeld moeten worden.

Een mega afsluiter van een toffe stageperiode

Dit toffe project heb ik zelf van A tot Z opgepakt, met begeleiding van collega Bas. Door te beginnen met onderzoek naar de Metaverse, maar ook naar doelgroepen, heb ik het design gecreëerd en user stories opgezet. Ook heb ik gebruikerstesten uitgevoerd om vervolgens een app te ontwikkelen in Flutter die aansluit bij de wensen en behoeften van gebruikers. Door het resultaat heb ik mijn afstudeerstage bij Unlock tot een heel succesvol einde weten te brengen: cum laude afgestudeerd! En nu? Klaar voor de start van mijn carrière. Inmiddels zit ik weer op mijn vertrouwde plek bij Unlock, niet als afstudeerder, maar als mobile developer! Helemaal klaar om de mooiste mobile projecten te realiseren!

Geïnspireerd geraakt om samen met mij te sparren over Handpicked World of Wonder Metaverse?

Ik ga hier graag met jouw over in gesprek onder het genot van een kop koffie.


  • Breda - Reduitlaan 29, 4814 DC
  • Eindhoven - Torenallee 3, 5617 BA
  • Rotterdam - Hofplein 19, 3032 AC