Ga direct naar inhoud

04 maart 2021

Digital Tech Trend 2021: Internet of Behaviors

Internet of Behaviors: data inzetten om processen te verbeteren en gedrag te beïnvloeden. Dat levert veel voordelen op. Hoe?
Het belang van data blijft elk jaar maar groeien. We verzamelen steeds meer informatie en dat brengt een hoop uitdagingen en verantwoordelijkheden met zich mee op het gebied van privacy en security. De hoeveelheid data is voor sommige organisaties lastig te verwerken. Er ontstaan datavijvers: een brei van ongestructureerde, onleesbare data. En dat terwijl data zoveel kansen en voordelen op kan leveren. Wanneer je data op een goede manier verwerkt en combineert, kan je het inzetten om bijvoorbeeld processen te verbeteren en daarmee uiteindelijk gedrag te beïnvloeden. En daar draait de trend Internet of Behaviors (IoB) om.

Gebruik data in je voordeel

De hele dag door laat je online overal stukjes informatie achter. En dat doen jouw klanten ook. Van hun bezoek op jouw website, tot de likes die ze geven op Instagram, tot de data die ze verzamelen met al hun gadgets. IoB verzamelt, combineert en verwerkt die informatie over het gedrag van je klanten met data uit bestaande technologieën, zoals locatiegegevens, gezichtsherkenning en social media. De combinatie van deze informatie leidt tot interessante inzichten die je in de toekomst kunt gebruiken om bijvoorbeeld wringende onderdelen van bedrijfsprocessen op te sporen en aan te pakken om uiteindelijk ook gedrag van je medewerkers of klanten te beïnvloeden. Organisaties met bedrijfsvoertuigen analyseren bijvoorbeeld hoe je een auto bestuurt, hoe je bochten neemt en hoe je remt. Deze data gecombineerd met Artificial Intelligence (AI) kan vervolgens gebruikt worden om het rijgedrag, gebruikte routes en veiligheid van je medewerkers te optimaliseren. Dat zorgt voor meer efficiëntie, minder risico en veiliger weggebruik. Uiteindelijk zullen daardoor verzekeringspremies dalen en maken organisaties minder kosten.

Een veilige werkomgeving door IoB

Een ander voorbeeld over hoe IoB ingezet kan worden is onze eigen BeeSafe app. Een initiatief dat tijdens de eerste lockdown in maart 2020 ontstond. We ontwikkelden een app waarmee we weer op een veilige manier op kantoor kunnen werken wanneer de maatregelen van het RIVM dat toelaten. De data die de BeeSafe app verzameld, beïnvloedt het gedrag van gebruikers. Zo is te zien hoeveel werkplekken er beschikbaar of gereserveerd zijn en door middel van locatiegegevens houdt de app bij hoeveel personen aanwezig zijn op kantoor en in welke ruimte zij zich bevinden. Op basis van die gecombineerde data maken onze medewerkers de keuze om wel of niet naar kantoor te komen. Daarnaast kan de admin van elke organisatie die de app gebruikt, bij een eventuele besmetting precies zien wie op dat moment op kantoor was. Deze medewerkers worden vervolgens op de hoogte gebracht en kunnen zich laten testen om verdere besmettingen te voorkomen. Daarnaast wordt de app doorontwikkeld door bijvoorbeeld looproutes te onderzoeken en deze veiliger te maken door eenrichtingsverkeer in te stellen, zodat minder mensen elkaar tegen het lijf lopen.

Met data en AI jouw klant beter van dienst zijn

Internet of Behaviors is een trend die voor allerlei organisaties interessante mogelijkheden biedt en op diverse niveaus toegepast kan worden. Technisch gezien is er op dit moment al ontzettend veel mogelijk en dat zal in 2021 alleen maar toenemen. Stel jezelf de vraag: “Hoe kan ik door data te verzamelen en te combineren met AI mijn klanten beter helpen?” Help je je klant om gezonder te worden? Een betere bestuurder? Of verzorg je een veiligere leefomgeving? Door data in te zetten om gedrag op een positieve manier te beïnvloeden, bespaar je uiteindelijk kosten en verdien je meer aan je diensten of producten. Een kanttekening: denk goed na over de ethische en sociale gevolgen die IoB met zich mee kan brengen, voordat je het (op kleine schaal) inzet voor jouw organisatie.
Meer weten over Digital Tech Trends?

Ik ga hier graag met jou over in gesprek onder het genot van een kop koffie.


  • Breda - Reduitlaan 29, 4814 DC
  • Eindhoven - Torenallee 3, 5617 BA
  • Rotterdam - Hofplein 19, 3032 AC