Ga direct naar inhoud

06 juni 2023

Apple Vision Pro en visionOS

Maandag 5 juni werd tijdens de bekende keynote de WWDC editie van 2023 afgetrapt. Buiten aankondigingen van de nieuwste iOS, ipadOS, tvOS en watchOS werd er ook een nieuw OS aan de familie toegevoegd: visionOS en met daarbij ook gelijk een nieuw stuk hardware: De Apple Vision Pro.

Apple Vision Pro

Apple zelf gebruikt niet of nauwelijks termen als VR of AR, maar heeft het vooral over spatial computing. Wat Apple betreft is het ook meer dan een VR bril of een AR toepassing. Maar een 'spatial canvas' waar je alles op kan doen en ontdekken. Is hiermee de ondergang van de monitoren en tv's ingezet? Wie weet.

De Vision Pro zal, naar alle waarschijnlijkheid, pas begin 2024 verschijnen tegen de prijs van 3.499 dollar. Developers aangesloten bij Apple krijgen weer eerder toegang tot een developer kit om zo bij de lancering de apps al volledig compatible te laten zijn met dit stukje nieuwe hardware. Apple heeft dit voorheen ook bij de lancering van de vierde generatie Apple TV op deze manier gedaan.

Ontdek visionOS

De apps die al ontwikkeld zijn voor ipadOS of iOS zullen standaard werken op visionOS. Maar zullen nog niet volledig de kracht van dit nieuwe OS benutten. De app zal enkel geprojecteerd worden op één enkele window binnen de standaard space, waarop je via gebaren en spraak de app kunt bedienen. Uiteraard wil je dat jouw app optimaal gebruik kan maken van visionOS en de mogelijkheden hier binnen. En hiervoor zal in de loop van juni visionOS beschikbaar worden gemaakt voor app developers. Binnen een simulator kunnen zij de mogelijkheden van visionOS ontdekken en zodoende de apps gereed maken voor spatial computing op de Apple manier.

Met SwiftUI als core framework en daaromheen RealityKit en ARKit, past deze nieuwe OS uitstekend binnen het huidige ecosysteem en in combinatie met reeds bekende tools als Xcode, Reality Composer en Unity kun je je bestaande apps door laten groeien in visionOS.

Jouw app beschikbaar maken op de Vision Pro?

Ik ga hier graag met jou over in gesprek onder het genot van een kop koffie.


 • Samen met jou ontwikkelen we de beste mobiele apps. Al meer dan 16 jaar creëren we innovatieve apps voor smartphones, wearables, auto's. En daar worden wij blij van. Benieuwd naar ons werk?
 • Bekijk onze cases
 • Dutch Digital Agencies
 • Kom langs op ons HQ voor een kop koffie.
 • Reduitlaan 29, 4814DC Breda
 • (076) 204 3212
  info@unlockagency.nl
 • Onze locaties
 • Breda (HQ) Reduitlaan 29, 4814 DC
  Eindhoven - Torenallee 3, 5617 BA
  Rotterdam - Hofplein 19, 3032 AC
Locatie